Uydu frekansları Firma Rehberi | İletişim

Türksat 3A uzaya fırlatıldı

Türksat 3A
Türkiye’nin yeni uydusu TÃœRKSAT 3A, Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatıldı. Saat 01.05’te fırlatılan roketten, TÃœRKSAT 3A uydusu 01.37’de baÅŸarı ile ayrıldı. 3A’nın ömrü 20 yıl.

Uydunun fırlatılması daha önce 2 kez ertelenmiÅŸti. 31 Mayıs’ta fırlatıcının yazılımında sorun çıkmıştı. Türk televizyonlarının yayınları Kanada’dan Çin’e kadar izlenebilecek…

Roketin ateşlenme işlemi bilgisayar ile yapılacak. Roket 25 Boeing uçağın itme gücüne eşit olan 1300 ton itme gücü ile yerden havalanacak. Roketin fırlatılmasından 2 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 500 tona ulaşacak.

Fırlatmadan 27 dakika sonra İngiliz Askeri uydusu SKYNET 5A, 31 dakika sonra ise TÜRKSAT 3A roketten ayrılacak. TÜRKSAT 3A uydusu 10 gün sürecek bir yolculuğun ardından “42 derece Doğu” yörüngesine yerleşecek ve uydunun kontrolü Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek. Buradan gönderilecek komutlarla uydu 15 gün daha performans testlerine tabi tutulacak.

UYDUNUN ÖZELLİKLERİ

TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 1C’nin bütün trafiğini ve yükünü alacak. Farklı bir yörüngede, farklı bir şekilde işletilecek olan 1C uydusu televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.

– Haziran ayında hizmete girmesi planlanan TÃœRKSAT 3A’nın uydu manevra ömrü 20 yıl. 2,8×2,3×1,8 metre boyutlarında olan uydunun kanat açıklığı ise 30 metre. TÃœRKSAT 3A uydusunda diÄŸer uydularda olmayan “yıldız izleme” özelliÄŸinin bulunuyor. DiÄŸer uydular güneÅŸe ve dünyaya bakarak yerini hesaplarken, TÃœRKSAT 3A uydusu ise yıldızları izleyerek yerini hesaplıyor.

– Ãœretimi için ilk resmi giriÅŸim 2005 yılı Nisan ayında baÅŸlatılan TÃœRKSAT 3A, 200 milyon dolara mal oldu. Yeni uydunun tasarım, entegrasyon ve test aÅŸamalarına paralel ÅŸekilde yürütülen teknoloji transferi ve eÄŸitim projesinde 22 Türk mühendis de görev aldı. Böylece, bundan sonra TÃœRKSAT için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda, ilk ve en önemli adım atılmış oldu.

– TÃœRKSAT 3A, Avrupa, Türkiye’nin tamamı ve Asya’yı kapsama altına alacak. Uydu, Türkiye ile birlikte Avrupa, Orta DoÄŸu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin’e kadar uzanan geniÅŸ bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.

– DoÄŸu ve Batı kapsama alanları arasında doÄŸrudan anahtarlanabilme özelliÄŸine sahip olan TÃœRKSAT 3A, bu özelliÄŸi ile kapsama alanı içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesinden verilen bir yayının, dünyanın baÅŸka bir bölgesine aktarımını gerçekleÅŸtirebilecek.

– TÃœRKSAT 3A üzerinden VSAT uygulamalarında kurumsal müşteriler 50-60 santimetre gibi küçük çaplı antenlerle yayın alabilecek ve 1 watlık HPA’larla uplink yapabilecek. Bu özelliÄŸi ile TÃœRKSAT 3A, VSAT kurulumlarında önemli oranda maliyet azalmasına imkan tanıyacak.

TÜRKSAT 3A, 1296 megahertzlik pazarlanabilir kapasiteye sahip olacak. Bu kapasite, TÜRKSAT 1C uydusunun yaklaşık iki katı büyüklükte. TÜRKSAT 3A’nın, bu kapasitesi ile ortalama 200 yeni televizyon kanalı yayın yapabilecek.

– TÃœRKSAT 3A’nın 42 derece DoÄŸu lokasyonunda devreye girmesiyle mevcut televizyon, radyo ve VSAT aktarımları çok yüksek hız ve kalitede gerçekleÅŸtirilebilecek. Yüksek çözünürlüklü (HD) yayınların iletilmesi ile ilgili çok iyi bir altyapıya kavuÅŸulmuÅŸ olacak. Çanak antenlerin çapının küçülmesine raÄŸmen daha iyi bir yayın kalitesi standart dijital yayınlarda da elde edilebilecek.


Etiketler:

Konu hakkında 2 Yorum Yapıldı.

  1. Yorum yapan : AHMET Yorum tarihi : 13/06/2008 9:02 am

    TURKSAT 3A YAYINA BAŞLAYINCA TURKSAT 1C DEKİ KANALLAR VEYA ORAYA DÖNÜK ÇANAKLAR İPTAL OLACAK MI?

  2. Yorum yapan : gökberk Yorum tarihi : 18/06/2008 10:03 am

    türksat 3a yayınlarını seyretmek için çanak antenin konumunu değiştirmek gerekli mi?

Yorum yapabilmek için aşağıdaki kutucuğa yorumunuzu yazınız ve ardından "YORUMU GÖNDER" düğmesine tıklayınız !
Önemli : Yorumlarınız onaylandıktan sonra bu bölümde yer alır. Lütfen dilbilgisine, ahlak kurallarına uygun ve sadece bu konu ile ilgili yorum yapınız.
*Dijital uydu sistemleri ile ilgili problemlerinize forum bölümümüzde çözüm bulabilirsiniz.


Etiket: , , ,