Uydu frekansları Firma Rehberi | İletişim

Uydu alıcılar için temel kullanım kitapçığı

Almış olduğumuz cihazın kullanım kitapcığını kaybettiğimiz durumlar sık sık başımıza gelir. Böyle zamanlarda alıcınızı nasıl kullanacağınız da bir sorun olur. Burada sizlere uydu alıcınızın temel fonksiyonlarını nasıl kullacağınızı anlatacağız. Bu yazıyı okuduktan sonra, daha ayrıntılı özellikleri bile en azından deneme yanılma yöntemi ile kısa sürede çözeceksiniz.

Uydu alıcıları televizyon ve radyo sinyallerini almak üzere tasarlanmıştır. Doğal olarak bir televizyona bağlanmaları gerekir. Ekran üstü yazılarını okuyabilmek için bu zorunludur. Doğrusunu söylemek gerekirse uydu alıcıları ön panelleri iyi donaltılmamış olur ve üzerinde sadece birkaç düğme ve gösterge vardır. Çok az sayıda cihaz üzerinde gösterge ekranında kanalın ismini gösterir. Radyo tutkunu iseniz dinlediğiniz kanalı görebilmek için çoğu uydu alıcısında olduğu gibi televizyonuda açmak gerekecektir.

Ön panellerin tasarımı

Bazı uydu alıcılarında uzaktan kumanda olmadan cihazınızı kullanabilmek için ön panele bir grup düğme yerleştirilmiştir. Ama bunlar da uzaktan kumandadaki tuşların aynısıdır. Aynı görevi yaparlar. Bunun tek farkı açma kapama düğmesidir. Bazen bu açma kapama düğmesi arka panele yerleştirilmiştir. Diğer düğmelerde ise ileri, geri ve bazen ses açma kapama düğmeleridir. Bazen ana menüye giecek bir düğme bulunur fakat pek işe yaramaz, çünkü alıcının ön panelinde numaratik tuşlar bulunmaz ve bu nedenle çoğu menüde bunu kullanamazsınız.

UYDU ALICILARININ BÃœTÃœN BAÄžLANTILARI :

Bütün uydu alıcılarda benzer olan bir özellik vardır. Tüm uydu alıcılarında bağlantıları arka panelde yer alır. Normalde, sadece sinyal girişinin olması ve video çıkışının televizyona bağlanması alıcıyı kullanmak için yeterlidir.

– Anten kablosunun genelliklee IF .nput veya LNB Ä°N yazılı sinyal giriÅŸine baÄŸlanması gerekir. Scart baÄŸlantısı ile de TV baÄŸlantısının yapılması gerekir.

– Tüm diÄŸer bölgelerde sarı RCA baÄŸlamtı video çıkışını kullanabilirsiniz. (örneÄŸin ABD) Bazı uydu alıcılarında UHF bandında RF çıkışıda vardır.

– Radyo baÄŸlantısı için ses sinyali kırmızı ve beyaz RCA koblolardan store yapılır.

– Bilgisayar baÄŸlantısı için 9 pinli RS 232 arabirimi kullanılır.

– Bazen açma kapama düğmesi de arkada bulunur.

SCART ÇIKIŞI ÜZERİNDE TELEVİZYON BAĞLANTISI :

Uydu alıcınızı IF girişi üzerinden antene bağlayıp scart çıkışı TV bağlantınızı yaptığınız anda , cihazı açıp ekran üzerinde görüntü elde edebilirsiniz. Eğer eski bir TV kullanıyorsanız ve bunun scart bağlantısı yoksa sadece alıcının Rf çıkışından bağlayabilirsiniz. Bu durumda önce TV de video kanalını ayarlamalısınız. Avrupa da genelikle 38. kanal dır.  Bazı uydu alıcılarının modülatörü ile televizyondaki farklı olur ve böyle durumlarda alıcıyı doğru ayarlayabilmek için başka bir TV kullanmanız gerekir.

Scart ve video girişi daima bir görüntüalmanızı sağlayacaktır. Uydu alıcının hafızasında yüklü bir kanal listesi vardır ve hemen aramaya başlayabilirsiniz.

Ana menüye girebilmek için kumandanızda menü ya da setup yazan düğmeye basın. Bazen ok tuşunda bastığınızda aynı işlem olur. Kurulum işlemleri temelde tüm uydu alıcılarında aynıdır. Ama bazı temel menü girişleri farklı olabilir.

1. ARAMA Uyduların ayarlanması, transpondörlerin seçilmesi, kanal aranması

2. DÜZEN Anten, taraspondörler, kanalların gruplandırılması, sıralanması, silinmesi

3. TEMEL AYARLAR Dil, video çıkışı, saat ayarı, pin.

4. BİLGİ Durum bilgisi, fabrika ayarları, yazılım güncellemesi, oyunlar.

Ä°lk yapmanız gereken OSD ekran üstü yazı dilini Türkçe’ye çeviriniz. Daha sonra saat ayarı, video çıkış ayarları yapılır. Bazı uydu alıcıları menüye giriÅŸlerde ÅŸifre ister. Fabrika çıkış ÅŸifreleri 0000 veya 1234 ‘dür. Åžayet cihazınız bu ÅŸifreler ile açmıyorsa cihazın master ÅŸifresini kullanmak zorundasınız. Her marka cihazın farklı master ÅŸifresi vardır. Bu ÅŸifreleri www.dijitaluydu.info adresinden bulabilirsiniz.

Eğer kullanılmış bir uydu cihazı aldıysanız, yüzlerce kanal karşınıza çıkar, ama yeni uydu alıcılarında bile hafıza yüklü geliyorsa, gereksiz kanallar cihazınızın hafızasında kayıtlı olcaktır. Cihazınızı genel tarama yaptıktan sonra, cihazınızdaki göstermeyen şifreli kanalları silmelisiniz.


Etiketler:

BU KONU HAKKINDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ !

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorum yapan siz olun :

Yorum yapabilmek için aşağıdaki kutucuğa yorumunuzu yazınız ve ardından "YORUMU GÖNDER" düğmesine tıklayınız !
Önemli : Yorumlarınız onaylandıktan sonra bu bölümde yer alır. Lütfen dilbilgisine, ahlak kurallarına uygun ve sadece bu konu ile ilgili yorum yapınız.
*Dijital uydu sistemleri ile ilgili problemlerinize forum bölümümüzde çözüm bulabilirsiniz.