Uydu frekansları Firma Rehberi | İletişim

Samsung SGH – D600

2 Megapiksel çözünürlüklü kamera, televizyona ve benzeri cihazlara doğrudan bağlanabilme, birçok ofis dökümanını okuyabilen Picsel Viewer yazılımı gibi özellikleriyle D600 fonksiyonel bir telefon.

 Cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmez ürünlerinden birisi haline geldiler. Günlük hayatımızda geri dönülmesi mümkün olmayan değişiklikler yapan bu minik cihazların kabiliyetleri de her geçen gün artıyor.Modern cep telefonlarının birçoğu MP3 gibi formatları desteklerken, 2 megapiksel sınırına dayanan kameralı cep telefonlarını görmek de mümkün.

Geçen yıl Ağustos ayında NTVMSNBC için ön incelemesini yaptığım ve dolaylı yollardan elime geçen Prototip üretim Samsung D600 yazısı ilgi çekici bir yazı oldu (yazıyı okumak için tıklayın ). Hatta yazıyı kaleme aldıktan sonra internetteki bazı yabancı forumlardan öğrendiğime göre dünyanın ilk Samsung D600 incelemesi bu yazı olmuştu. Tabi ürün Prototip olduğundan net ve kesin bir yargıda bulunmadım bu yazıda.  
 Aradan geçen 6 aylık süre sonunda ürünün seri üretim versiyonu da (uzun ve maceralı bir yolculuktan sonra) elime geçti. Yazının devamında bu ürünle ilgili detaylı ve uzun bir inceleme okuyacaksınız. Ürünün bazı özellikleri Prototip versiyon ile aynı olduğundan (doğal olarak) ve üst üste benzer konularda yazmak istemediğimden bu yazıyı ön inceleme yazısına göndermelerle kısa tuttum.

KUTU İÇERİĞİ
 Samsung SGH – D600 Cep Telefonu
 TAD137EBE şarj cihazı
 Kullanım Kılavuzu
 PCB113BDE USB Kablosu
 TV-Out kablosu
 Stereo Kulaklık
 Yazılım CD’si
 Kullanım Kılavuzu
 64 Mbyte microSD (Transflash) bellek
 MicroSD-SD dönüştürücü
GENEL ÖZELLİKLER
GSM 850/900/1800 ve 1900 MHz olmak üzere 4 farklı ÅŸebeke türünü destekleyen ürün, kullanım için 76 Mbyte dahili beleÄŸe (4 Mbyte Java uygulamalar için) sahip. 320×240 piksel boyutlarında TFT LCD ekran 256.000 renge sahip. Ön yüzü kayarak tuÅŸ takımını ortaya çıkartan bir tasarıma (slider) sahip olan D600’ün, 64 ton polifonik ses desteÄŸi, MP3 çalabilme ve Televizyona baÄŸlanabilme gibi fonksiyonları bulunuyor. SMS,MMS, EMS, Email, 2 Megapiksel (1600×1200 piksel) kamera, Java desteÄŸi, Bluetooth, WAP 2.0, GPRS, USB baÄŸlantısı ve MP3/AAC/AAC+ müzik çalar ürünün diÄŸer özellikleri arasında. 
Örnek fotoğraf

GENEL GÖRÜNÜM
Slider adı verilen sürgülü bir kapak sistemine sahip olan D600, karizmatik dış gövde tasarımı ile dikkat çekiyor. Gerçekten de ilgi çekici bir telefon olan üründe bunun en önemli sebebi siyah bir çerçeve içine yerleştirilmiş olan yüksek çözünürlüklü ekran. Aynen geçtiğimiz aylarda incelediğim Sony PSP’de (yazıyı okumak için tıklayın ) olduğu gibi bu tarz bir tasarım anlayışı ürüne karizmatik bir görünüm katıyor. Samsung da bunu çok iyi kullanmış.

Bu yüksek çözünürlüklü ekran kayarak açılan üst yüzde bulunuyor. Yukarıya doğru kayma hareketi ile alt yüzde bulunan tuş takımı ortaya çıkıyor. Üstyüzde LCD ekran dışında navigasyon için 4 yöne hareket eden ortasında OK tuşu bulunan bir düğme yerleştirilmiş. Onun hemen altında en solda arama en sağda reddetme tuşları var. Ortada ise C işareti ile belirtilen belli menülerde silme işlemi yapan tuş bulunuyor. Navigasyon tuşlarının hemen üstünde solda ana ekranda MENU diğer ekranlarda seçim görev gören tuş, sağda ise ana menüde rehber diğer zamanlarda GERİ işlevi gören tuş bulunuyor. 
Diğer yan yüzde ses düğmesi ve bellek yuvası var

Navigasyon tuşları ana ekranda iken kısayollar çalıştırabiliyor. Bu kısayolları da cihazın ayarlarından atamak mümkün. 
Arka yüzde kamera, LED ışık ve ayna görevi gören parlak yüzey bulunuyor.

 

Alt yüzde sadece tuş takımı bulunuyor. Üstten bakıldığından sağ yan yüzde kamera tuşu, TV-Out ve Kulaklık girişi ve stereo hoparlörlerden biri (diğeri öteki yan yüzde) bulunuyor. Sol yan yüzde ise bellek yuvası çeşitli durumlarda farklı özellikleri bulunan artırma/azaltma tuşu yerleştirilmiş. 
Ürünün yan yüzü. Deklanşör ve kulaklık-TV-Out bağlantı yuvaları görülüyor.

D600’ün arka yüzünde ise kamera, LED ışık ve kendi çekimlerinizde kullanmak içinr tasarlanan ayna sistemi bulunuyor. Arka yüzün üst kısmında cihazı telefon askılarına bağlamak için tasarlanan yuva yerleştirilmiş

KULLANIM
Samsung D600’ü kullanmak diğer cep telefonlarını olduğu kadar kolay. Telefona karizmatik görünüm katan ekranın bulunduğu slider kapağı kullanmak da kolay. Bu kapağı tek elle bile açıp kapatabiliyorsunuz. Yani üründe ergonomik olarak bir sorun yok. Kamerasını hem yatay hem de dikey olarak kullanabiliyorsunuz. 
Ürün açıkken bile çok büyük bir ebata sahip değil. Kapalı iken bu boyut iyice küçülüyor.

Ürünün en çok beğendiğim yönü büyük, kaliteli menü animasyonları oldu. Gerek ana menü gerekse şarj olurken ya da bir konuda uyarı verirken görünen şekiller ve grafikler etkileyici. Bu ikonlar kaliteli ekranla birleşince görsel anlamda hoş bir tablo ortaya çıkıyor. Ayrıca 3D ses efekti veren sağ ve sol yan yüzlerde bulunan iki adet hoparlör de zaman zaman bu tabloya katkıda bulunuyorlar. Örneğin açılışta ve kapanışta hoş bir animasyon ve müzik kullanıcıları karşılıyor ve uğurluyor. 
Gece modunda çekilmiş örnek bir fotoğraf

Ãœrünü teknik olarak deÄŸerlendirmek gerekirse; Her biri kiÅŸi için 12 farklı bilginin girilebildiÄŸi 1000 kiÅŸilik adres defteri sınırları çok zorlamıyorsanız yeterli. 20 arayan numara, 20 aranan numara ve 20 de cevapsız arama kaydı da yeterli olan özelliklerden. 240×320 piksellik 256.000 renkli ekran gerek parlaklığı gerekse keskinliÄŸi ile çok baÅŸarılı. 64 kanallı polifonik melodi desteÄŸi bulunan üründe MP3 dosyalarını da telefon müziÄŸi olarak atamak mümkün. Dahili belleÄŸi 76 Mbyte olan Samsung D600’de kutusundan 64 Mbyte microSD (Transflash) bellek çıkıyor. Her iki bellekle toplamda 138 Mbyte bellek elde ediliyor ki baÅŸlangıç için yeterli bir rakam. Ãœrünün hafıza kartı neredeyse tırnak boyutunda olduÄŸundan bellek okuyucu vb. gibi diÄŸer cihazlarla kullanılabilmesi için microSD – SD dönüştürücü adaptör veriliyor. Bu adaptörle diÄŸer cihazlarla da bu belleÄŸi kullanabilmeniz mümkün.

Samsung D600 ‘hot swap’ adı verilen telefon açıkken bellek kartını takıp çıkartmaya izin veren teknolojiye sahip. Bu sayede istediğiniz zaman bellek kartını takıp çıkartabiliyorsunuz. 
Örnek fotoğraf

 

Bluetooth (versiyon 1.2), GPRS, WAP (2.0), Java, SMS, EMS, MMS ve Email ürünün özellikleri arasında bulunuyor. Bu telefonda kızılötesi port bulunmuyor. Çok büyük bir eksiklik olmasa da iletişim kurabileceği cihaz sayısını artıracağından olsaydı faydası bulunabilecek bir port olurdu.

MENU
Ürünün prototip versiyonu ile normal versiyonu arasında MENU anlamında bir fark yok. Ana menüyü standart ve flash görünümlü olarak kullanmanız mümkün. İkinci seçeneği aktif hale getirdiğinizde menüye erişim biraz yavaşlıyor ama animasyonlar çok güzel olduğundan bu yavaşlama gözardı edilebilir.

MENÜ 9 farklı bölümden oluşuyor:
 Arama Kayıtları
 Telefon Rehberi
 Applications (bu bölümü hala Türkçe’leştirmemişler. ‘Uygulamalar’ kelimesini tavsiye edebilirim)
 Tarayıcı
 Mesajlar
 Dosya Yöneticisi
 Takvim
 Kamera
 Ayarlar
Üründe menüler basit ve anlaşılır şekilde tasarlanmış.

 
Menü de gezinirken bir seçeneğe girdiğinizde sağ sol ok tuşları ile diğer menü seçenekleri içinde de dolaşmak mümkün. MENU kolay tasarlandığından aradığınızı bulmanız kolay. Tamamen kullanıcı dostu bir arayüz tasarlanmış ve daha önce Samsung kullanmayanlar için bile gayet kolay bir arayüz var.
KAMERA
Gelelim D600’ün en merak edilen özelliÄŸi olan kamerasına. 2 Megapiksel olan bu kamera maksimum 1600×1200 piksel çözünürlük sunuyor. MPEG4 formatında hareketli ve sesli video kaydı da ürünün bir diÄŸer özelliÄŸi.

Kamera teknik özelliklerine bakacak olursak:
 2 megapiksel Çözünürlük (Maksimum 1600×1200 piksel):
 UXGA 1600×1200 piksel, Mega (1152×864 piksel), SVGA 800×600 piksel, VGA 640×480 piksel, QVGA 320×240 piksel, Mobil 240×320 piksel, Çerçeve (240×180)
 Kalite: Çok Net, Net, Normal, Ekonomik
 Normal ve Gece çekim özelliği (uzun süreli pozlama)
 Işıklandırma Ölçümü: Merkez Ağırlıklı, Spot, Matris
 Beyaz Dengesi: Otomatik, Gün Batımı, Gündüz, Parlak, Floresan, Belirsiz
 ISO: Otomatik, 100, 200, 400
 Video Çözünürlüğü: CIF (352×288), QVGA (320×240), QCIF (176×144), Sub-QCIF (128×96),
 Video Kalitesi: Çok net, Net, Normal, Ekonomik
 Videoda ses kaydı özelliği açıp kapatılabiliyor. Böylece ses içermeyen video görüntüleri de çekmek mümkün
 Yine video çekerken ISO değeri vermek de mümkün

Teknik özellikler neredeyse dijital fotoğraf makineleri ile yarışacak kadar iyi olan D600’ün pratikte kamerası böyle bir ürün için yeterli kaliteyi sunabiliyor. 
Örnek fotoğraf

 

Kamerayı ana menüdeki Kamera seçeneği ile kullanabildiğiniz gibi yan yüzdeki tuşa basarak da aktif hale getirmeniz mümkün. Her iki kullanımda da telefon size ne yapacağınızı soruyor. Seçenekler arasında Fotoğraf Çek, Video Kaydet, Fotoğraflara Git ve Videolara Git bulunuyor.

Öte yandan kamerayı hem kapak açık hem de kapalı iken kullanabiliyorsunuz. Her iki kullanımda da deklanşör olarak ister yan yüzdeki kamera tuşunu isterseniz üst yüzdeki OK tuşunu kullanabiliyorsunuz. Bu tamamen size kalmış. 
Örnek fotoğraf

 

D600’ün kamerası tam anlamıyla netlik yapmıyor. Yani incelediğim diğer 2 megapiksel telefonlarda (Sony Ericsson K750i ve Nokia N90) olduğu gibi yarım deklanşör yaparak netlik sağlamıyor. Kısacası Autofocus yani otomatik netleme özelliği bulunmuyor. Netliği ise eskiden filmi kompakt fotoğraf makinelerinde kullanılan belli bir mesefaden sonra herşeyin net olma prensibi ile yapıyor. Böylece belli bir uzaklıktan sonraki herşey çok net. Ancak bu sistem yakın çekimlerde (30-40 cm gibi ) flu sonuçlar doğuruyor ki ne yazık ki Samsung D600’de de bu problem var. Yine de ‘ben yakın çekim yapmak istemiyorum’ diyorsanız sizi fazla ilgilendiren bir eksiklik değil bu. 
Örnek fotoğraf

Kameranın renkleri aktarmadaki başarısı ise bu tip bir ürün için yeterli. Sonuçta bir cep telefonundan da Nikon ya da Canon ürünleri kalitesinde fotoğraf çekmesini beklememek lazım.

Kameranın fotoğraflara çekim sırasında Siyah-Beyaz, Negatif, Sepya, Kabartma, Eskiz, Eskitilmiş, Ay ışığı, Donuk olmak üzere 8 farklı efekti uygulayabilme özelliği var. Ayrıca 30 farklı hazır çerçeve ile fotoğraf çekmek mümkün. Mozaik çekim özelliği ile 15 farklı zemin deseni ile çekim yapmak mümkün. 
Yakınlaştırma (zoom) özelliği kullanılarak çekilmiş örnek bir fotoğraf

 

Otomatik Çekim için zamanlayıcısı (Self Timer) bulunan D600’de bu zamanlayıcıyı 3 , 5 ve 10 sn olarak ayarlayabiliyorsunuz. Dahili LED flaşı da bulunan üründe flaşın otomatik, Yalnızca çekerken ve Kalıcı olmak üzere 3 farklı modu bulunuyor.

Kameranın çekim sırasında çıkan sesini ayarlar bölümünden kapatabiliyorsunuz. Ayrıca kullanım sırasında tuş takımındaki bütün sayılara bir kısayol atanmış. Bu kısayolları kullanarak ayarlara girmeden istediğiniz fonksiyonları değiştirmeniz mümkün oluyor. Bu kısayolları değiştirmeniz mümkün değil ancak bunların ne olduğunu kamera ayarları bölümünde görebiliyorsunuz. 
Samsung D600 siyah-beyaz fotoğraf da çekebiliyor.

 

Çekilen fotoğraflarda kamera marka ve modeli, tarih, enstantane ve diyafram bilgileri gibi temel dataların bulunduğu EXIF ne yazık ki bulunmuyor. EXIF bilgileri sadece telefon adından ibaret. Nokia N90 ve Sony Ericsson K750i’ ile çekilen fotoğraflarda ise EXIF bilgileri bulunuyor.

Video kayıt özelliÄŸi baÅŸarılı olan D600’de çözünürlüğü CIF (352×288), QVGA (320×240), QCIF (176×144), Sub-QCIF (128×96) olarak seçebiliyorsunuz. Kayıt süresi bellek boyutu ile sınırlı. BaÅŸka bir zaman sınırlaması bulunmuyor.
MULTIMEDYA
Tam anlamıyla bir multimedya telefonu olma iddiası bulunan D600’de, MP3/AAC/AAC+ desteği olan bir müzik çalar bulunuyor. Bu müzik çaların ara yüzü estetik tasarlanmış. Windows Media Player tarzında bir arayüze sahip olan bu medya müzik çalarken ekranda animasyon belirliyor. İki farklı animasyon içinden seçip müzik dinlerken bu görüntüleri izlemeniz mümkün. Animasyonlar müziğe göre hareket ediyorlar. 
Kutusundan çıkan kulaklık yan yüzdeki yuvaya takılıyor. Bu kulaklı ve üzerindeki mikrofon sistemi yardımı ile telefon görüşmesi yapmak mümkün.

 
Üzerinde iki hoparlör bulunan telefonda müzik çalarda ekolayzır ayarı yok. Ancak 3D ses özelliği adı verilen ve ayarlar menüsünden aktif hale getirilen bir özellik var. Telefon üzerindeki hoparlörler bir yere kadar idare ettiğinden müzik sistemi ya da televizyona bağladığınızda bu modda ses kalitesi ve tonu değişiyor. Faydalı bir özellik.

Cep telefonunda radyo, çok aradığım bir fonksiyon olmasa da günümüz kullanıcılarının bir kısmının talep ettiği bir özellik. Ne yazık ki Samsung D600’de radyo özelliği yok. Bu yüzden böyle bir beklentisi olan kullanıcıların başka ürünlere yönelmeleri gerekecek.
TV-OUT
Gelelelim ürünün ‘esrarengiz’ televizyon reklamlarında da bahsettikleri TV-Out özelliğine: Evet kutusundan çıkan özel bir kablo yardımı ile telefonu doğrudan televizyon ya da benzeri çıkışa sahip (projeksiyon cihazı gibi) ürünlere bağlamak mümkün. 
D600’ü televizyon ya da benzeri cihazlara TV-Out çıkışından baÄŸlamak mümkün.

 

Bir sonraki başlıkta inceleyeceğim Picsel File Viewer yazılımı ile TV-Out özelliğinin birleşmesi telefonu minik bir prezantasyon cihazına dönüştürüyor. Çünkü bu yazılım başta PDF, Power Point, Excell, Word gibi birçok dosyayı okuyabilir. Bu sayede örneğin elinizdeki Power Point sunumunu bilgisayar olmadan istediğiniz ortamlarda izlettirmeniz mümkün oluyor.

Prototip üründe uygun kablo olmadığından test etme imkanı bulmadığım bu özelliği satışta olan bu ürünle beraber kullandım. D600’ü televizyona bağlayıp rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ekran aynen TV’de görülüyor. Bu işlem sırasında (dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi) telefon ekranı kararıyor.
PICSEL VIEWER
Picsel Viewer ile belli başlı ofis dökümanlarını açabiliyorsunuz. Yukarıdaki görüntüde bu yazının olduğu Word dökümanı görülüyor.

Başta Word, Excell, PowerPoint, Acrobat Reader olmak üzere birçok popüler ofis dökümanını açabilen bu minik yazılım çok işe yarıyor. Bu yazılım xls, wmf, txt, ppt, png, pdf, mhtml, jpeg, gif, doc, bmp ve agif uzantılı dosyaları açabiliyor.

Sadece okuyucu olan bu yazılım ile dosyalar üzerinde değişiklik yapamıyorsunuz. Sadece isim değiştirme, başka bir yere kopyalama gibi işlemler yapıyorsunuz.

Testlerim sırasında kendi hazırladığım bir PDF, dijital fotoğraf makinesi ile çektiğim bir fotoğraf (3.5 Mbyte), bu yazının hazırlandığı word dökümanı, geçen yıl verdiğim bir seminer için hazırladığım Power Point sunumu ve bir adet txt dökümanı belleğe kopyaladım. Yazılım hepsini de (dosya boyutu büyük olan JPEG bir parça zorladı) açabildi.
PÄ°L
Teknik verilerine baktığımızda 900 mAh pilin bekleme süresi 300 saat olarak veriliyor. Pratikte ise ne yazık ki bu rakamın yarısını bile göremediğimi belirtmek isterim. Her ne kadar bu değerler ideal şartlar için verilmiş olsa da pratikle bu kadar fark olması biraz şaşırtıcı. 
Pilin ömrü ortalama 2 gün.

 

D600’ü testlerim için 1 aya yakın bir zaman kullanma imkanı buldum. Eğer multimedya özelliklerini (müzik çalar, ses kaydedici, fotoğraf çekme, bluetooth, video çekme) fazla kullanmazsanız pil ömrü en fazla 3 gün. Zaman zaman gün içinde test için çok fazla sayıda fotoğraf çektiğimde bu rakam 1.5 güne kadar indi. Ortalama bir kullanımda 2 gün pil ömrü oluyor. Zorlandığında ise bu rakam daha da düşebiliyor.

Pil ömrü benim gibi ikide de bir telefon şarj etmek istemeyenler için yeterli değil. K750i’deki gibi 3-4 gün olsa fena olmazdı.
BELLEK
D600’de kullanım için dahili olarak 76 Mbyte hafıza bulunuyor. Bunun 4 Mbyte Java uygulamalar için ayrıldığından kullanıcıya 72 MBByte’lık bir bölüm kalıyor. Teknik olarak bu kadar bellek ortalam abir kullanım için yeterli. Yine de daha fazlasını isteyenler için üründe microSD (transflash) harici bellek yuvası da mevcut. Ayrıca kutusundan 64 Mbyte microSD bellek çıkıyor.
Bellek ve bu belleğin takıldığı yuva görünüyor.

 

MicroSD hafıza kartı bugüne kadar gördüğüm en küçük bellek türü. Tırnak büyüklüğünde olan bu hafıza kartını bellek okuyucu, dijital fotoğraf makinesi gibi ürünlerde de kullanabilmek için SD kart dönüştürücü de kutusundan çıkıyor.

Harici belleğin ‘hot swap’ adı verilen telefon çalışırken takıp çıkartılabilme özelliği bulunuyor. Böylece kullanıcı belleği çıkartırken önce telefonu kapatmak zorunda kalmıyor. 
Harici belleğin ebatları çokküçük.

 

Ürünle çekilen en yüksek kalite ve çözünürlükteki fotoğraflar 250-400 Kbyte arasında yer kaplıyor. Bu da 64 Mbyte harici belleğe yaklaşık 150 ila 250 arasında fotoğraf çekilebileceği anlamına geliyor ki yeterli bir rakam.
YAZILIM
Samsung’un kutusundan çıkan Samsung PC Studio yazılımı yardımı ile bilgisaylar ile senkronizasyon yapıp birçok ayarı bilgisayar üzerinden değiştirmek mümkün. Bunun için gerekli olan kablo da ürün ile beraber veriliyor. 
Samsung PC Studio yazılımı ile ürünle bilgisayar arasında bağlantı kurabiliyorsunuz.

 

Yazılım adres defterini, mesajları, dosyaları, fotoğrafları ve internet ayarı gibi fonksiyonları düzenleme görevini yerine getiriyor. Faydalı ve kullanışlı bir yazılım.

Öte yandan ürünün kutusundan çıkan USB kablosunun şarj etme özelliği bulunuyor. Böylece bilgisayar olan her yerde bu kablo ile cihazı şarj etmek mümkün.
BEĞENDİĞİM ÖZELLİKLERİ
 Yüksek çözünürlüklü ekran
 Karizmatik görünüm
 2 Megapiksel kamera
 TV-Out özelliği
BEĞENMEDİĞİM ÖZELLİKLERİ
 Radyosu yok
 Infrared (kızıötesi) port yok
HANGÄ° 2 MEGAPIKSEL
Yazının sonunda birçok kullanıcının kafasındaki soru işaretlerine değinmeden geçmek istemiyorum. Piyasada satılmakta olan 3 farklı 2 Megapiksel kameralı cep telefonunu (Sony Ericsson K750i, Samsung D600 ve henüz yazısı hazırlanmamış olan Nokia N90) incelemiş biri olarak seçim yapmanın gerçekten zor olduğu birgerçek. Aslında bu 3 telefon içinde Nokia N90, Symbian işletim sistemi ile biraz farklı bir kategorinin ürünü. Diğer iki ürüne sınırlı Java uygulamaları dışında yazılım yüklenemezken Nokia N90’a istediğiniz yazılımı yükleyip telefonunuzu kişiselleştirmeniz mümkün. 
 

 
Kamera özelliklerine gelindiğinde her üç üründe ortalama bir kalitenin üstünde sonuçlar veriyor. Video görüntüleri olarak Nokia N90 en kaliteli çekimi yaparken, fotoğraf anlamında Sony Ericsson K750i bir adım önde. N90 ve K750i, fotoğraflarda EXIF bilgisi verirken D600ün çektiği fotoğraflarda bu bilgiler bulunmuyor.

Multimedya özellikleri olarak en gelişmiş ürün RDS’li radyo desteği ile K750i. Her üç üründe harici kulaklıkla berabersatılıyor. Her üç ürünün de bilgsayara bağlantı için USB kablosu bulunuyor. Gerekli senkronizasyon yazılımı da kutularından çıkıyor. Öte yandan D600, TV-Out özelliği ile diğer rakiplerinden bir adım önde.

Fiziksel görünüm olarak en karizmatik telefon Samsung D600, ebatları en büyük ise N90. Sony Ericsson boyu D600’den biraz büyük olsa diğer ebatları ile en küçük telefon.

Teknik özelliklerini göz önüne aldığımızda en gelişmiş telefon EDGE, 3G ve Symbian işletim sistemi gibi özellikleriyle Nokia N90 oluyor. Tabi bu teknik üstünlüğün bir bedeli de var: Fiyat en pahalı ürün de N90

Evet görüldüğü gibi seçim yapmak gerçekten zor. Kullanıcı olarak tercihlerinizi beklentileriniz ve ihtiyaçlarınız belirleyecek. Örneğin ‘cep telefonunda radyo olmazsa olmaz’ diyorasanız K750i, ‘yazılımlar yükleyip telefonumu kişiselleştireceğim’ diyorsanız N90, ‘karizmatik bir telefonum olsun, televizyona da bağlansın’ diyorsanız Samsung D600’ü düşünebilirsiniz.

Fiyat olarak baktığımızda ise D600 (KDV Dahil 826 YTL) ve K750i (KDV dahil 750 YTL) hemen hemen aynı fiyata satılıyor. N90 (KDV dahil 1326 YTL) ise her iki üründen yaklaşık %50 daha pahalı (fiyatlar ortalamadır ve hepsiburada.com adresinden alınmıştır).
SONUÇ – YORUM
Genel olarak baktığımızda televizyona ve benzer cihazlara bağlanabilmesi, 2 Megapiksel kamerası, gelişmiş özellikleri, karizmatik dış görünümü, Picsel Viewer yazılımı, göze hoş görünen animasyonları ve bağlantı özellikleri ile Samsung D600 kaliteli bir telefon. Bu kategoride zorlu rakipleri bulunan ürünün yukarıda özellikleriyle tercih sebebi olabileceği görünüyor.
 
Örnek bir fotoğraf

 
Samsung SGH – D600
DesteklediÄŸi GSM Åžebekeleri: GSM 850 / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900
LCD Ekran: 240 x 320 piksel TFT, 256.000 renk
Melodi: Polifonik (64 kanal), MP3
Hoparlör: İki adet, 3D ses özelliği
GPRS: Class 10 (4+1/3+2 slots), 32 – 48 kbps
Telefon Defteri: 1000 kişi kapasiteli, her bir kişi için 12 bölüm
EDGE: (Sadece D600E modelinde) Class 10, 236.8 kbps
Mesaj: SMS, EMS, MMS, E-posta
Tarayıcı: WAP 2.0 / xHTML
Bellek: Dahili 76 Mbyte (4 Mbyte’ı Java uygulamalar için), microSD(Transflash) bellek yuvası, 64 Mbyte harici bellek
Kamera: 2 Megapiksel (1600×12000 piksel), MPEG4 formatında sesli video çekim özelliÄŸi, dahili LED flaÅŸ
Diğer Özellikler: TV-Out, Java, MP3 / AAC / AAC+ desteği olan müzik çalar, Ofis dökümanları için Picsel Viewer yazılımı, SyncML, T9, Organizer, Ses Kayıt özelliği, Handsfree (eller boşta), USB bağlantısı, Bluetooth,
Ebatlar: 96 x 46,5 x 21,5 mm
Ağırlık: 103 gr
Fiyatı: 826 YTL (KDV Dahil)
Ãœretici Firma: Samsung
Türkiye Temsilcisi: Samsung Türkiye
 


Etiketler:

BU KONU HAKKINDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ !

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorum yapan siz olun :

Yorum yapabilmek için aşağıdaki kutucuğa yorumunuzu yazınız ve ardından "YORUMU GÖNDER" düğmesine tıklayınız !
Önemli : Yorumlarınız onaylandıktan sonra bu bölümde yer alır. Lütfen dilbilgisine, ahlak kurallarına uygun ve sadece bu konu ile ilgili yorum yapınız.
*Dijital uydu sistemleri ile ilgili problemlerinize forum bölümümüzde çözüm bulabilirsiniz.