Uydu frekansları Firma Rehberi | İletişim

Hava Limanlarının Haberleşmesi TÜRKSAT Uyduları Üzerinden Yapılıyor

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Dr. Osman Dur, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin (DHMİ) yurt çapına yayılmış bulunan hava-yer telsiz cihazları ile radar cihazlarının ses ve veri haberleşmelerinin Esenboğa ve diğer devlet hava limanlarında bulunan Hava Trafik Kontrol Merkezlerine irtibatının bundan böyle, TÜRKSAT uyduları üzerinden yapılmaya başlandığını belirtti. Karasal hatlardan yapılan haberleşmenin, TÜRKSAT uyduları üzerinden yedeklendiğini söyleyen Dr. Osman Dur, böylece, daha güvenli ve kesintisiz bir iletişim hizmeti sunulduğunu ifade etti.
Sözkonusu projeyle, DHMÄ°’ne ait 4 merkez (gateway) ve bu merkezlere baÄŸlı 16 uzak istasyonda bulunan hava yer telsizleri ile radar cihazlarına ait tüm verilerin, devlet hava limanlarındaki Hava Trafik Kontrol Merkezlerine iletilmesinin saÄŸlandığını açıkladı. Dr. Osman Dur, “GeçtiÄŸimiz günlerde proje kapsamı içindeki merkez sistemlerin ve bu merkezlere baÄŸlı uzak istasyonların testleri, TÃœRKSAT A.Åž. tarafından tamamlanmıştı.” dedi. Ayrıca, sistemlerin kurulumuna, TÃœRKSAT A.Åž. teknik ekibince, 23 Aralık 2004’te Ankara EsenboÄŸa Hava limanı ile baÅŸlandığını sözlerine ekledi.

Bu çerçevede öncelikle, İstanbul Atatürk, İzmir Adnan Menderes merkez istasyonlarının yanısıra, K.Maraş (Gökçedağ), Karaman (Ermenek), Yalova (Dumanlıtepe), İzmir (Akdağ), Dalaman, Bodrum-Milas, Şanlı Urfa, Batman, Van, Antalya, Merzifon, Erzurum, Bartın, Sivas, Erzincan ve Uşak istasyonları uydu üzerinden haberleşme hizmetlerine kavuştu. Burdur ile ilgili tüm çalışmaların bitirilmesinin ardından proje bütünüyle hizmete giriyor. Ayrıca, projeye 12 yeni istasyonun eklenmesi planlanıyor.

Türk hava sahasının güvenliği arttı

Bundan böyle, pilotlarla yapılan konuşmalar, uçaklara ait konum, hız ve irtifa bilgileri, uçuş rota bilgileri ve hava sahası bilgileri kesintisiz olarak TÜRKSAT uyduları üzerinden aktarılabilecektir. Uzak istasyonlardan elde edilen tüm ses ve radar verileri DHMİ Hava Kontrol Merkezlerinde toplanabilecek ve uçaklarımızın iniş-kalkışı, transit geçen uçakların takibi ve haberleşmesi daha güvenli ve rahat bir şekilde yapılabilecektir. Karasal hatların tamamıyla farklı bir iletişim ortamı sağlayan uydular üzerinden yedeklenmesi ile birlikte, meydana gelebilecek arıza ve kesintilerde, deprem, sel gibi doğal afetlerde de Türk hava sahasının haberleşme ve takibi kesintisiz olarak devam edecektir.

Hava seyrüsefer hizmetlerinde uluslararası standartlar

TÃœRKSAT A.Åž’nin DHMÄ° ile birlikte gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu proje, Avrupa BirliÄŸi’ne uyum süreci içinde gerçekleÅŸtirilmesi planlanan diÄŸer birçok projenin önünü açan öncelikli hizmetler arasında yeralıyor. Avrupa BirliÄŸi’ne giriÅŸ sürecinde yeralan ülkemiz, hava seyrüsefer hizmetlerinin uydularımız üzerinden karşılanmasıyla birlikte, Eurocontrol’un belirlediÄŸi hava trafiÄŸi kontrolü, hava mal ve can güvenliÄŸinin saÄŸlanması konularındaki uluslararası hizmet standartlarına kavuÅŸuyor. Ayrıca, yabancı uçakların hava sahalarımızın ve hava kontrol merkezlerimizin sunduÄŸu hizmetleri kullanımından elde edilen gelirlerde de kayda deÄŸer bir artış gerçekleÅŸmesi bekleniyor


Etiketler:

BU KONU HAKKINDA YORUM YAPABİLİRSİNİZ !

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorum yapan siz olun :

Yorum yapabilmek için aşağıdaki kutucuğa yorumunuzu yazınız ve ardından "YORUMU GÖNDER" düğmesine tıklayınız !
Önemli : Yorumlarınız onaylandıktan sonra bu bölümde yer alır. Lütfen dilbilgisine, ahlak kurallarına uygun ve sadece bu konu ile ilgili yorum yapınız.
*Dijital uydu sistemleri ile ilgili problemlerinize forum bölümümüzde çözüm bulabilirsiniz.